Tähtihetkiä ruoan parissa viettää

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Tertin kartanoTertin kartano on vuosikymmenten ajan ollut Mikkelin tunnetuimpia herkkupaikkoja ja nähty usein suomalaisten ravintolavertailujen kärkijoukossa. Kartano näyttäytyy näin maalaisen silmissä hienona ja herraskaisena, mielikuvaa vahvistavat parkkipaikan laatuautorivi ja syysmaisemaan sulautuvat fasaaninmetsästäjät, joiden takit ovat joko aitoja Barboureja tai laadukkaita kopioita, villainen ruutuvuori on must.

Vaikutelman ei kuitenkaan pidä antaa harhauttaa, kyseessä ei ole halpahintainen rahakkaiden liikematkustajien kosiskelu, vaan kautta linjan toteutukseen viety asiakkaiden ensiluokkainen palvelu. Siksi rahakkaat herraseurueet ovat ottaneet Tertin omakseen ja myös autonpesusta palaava paikallinen pariskunta tuntee itsensä vip-vieraaksi.

Tertin kartanon kahvilassa tarjotaan lounasta, runsaita voileipiä ja tuoreita leivonnaisia. Kahvilaan voi viedä vanhan tädin nimipäiväkahveille, siellä voi ystävättären kanssa päivittää ihmissuhderintaman kuulumiset, vaatehankinnat, matkasuunnitelmat ja puutarhahuolet, sinne voi sopia liiketapaamisen tai vaikkapa sokkotreffit, jos vielä kalenterissa on tilaa. Yleisilmeeltään kahvila on neutraali, siellä ei tule tunne olevansa kartanon piharakennuksessa, vaikka ympärillä kasvavat yrttimaa ja viljapellot, savolaisuutta ei huomaa, ja ehkä se on tarkoituskin.

Oman vakiheilani vein Tertin kartanoon kahveille palatessamme kaupungista autonpesusta. Kahvilassa olisi ollut tarjolla lounasta tai runsaita voileipiä nälkään, mutta kaipasimme iltapäivän piristeeksi jotain makeaa. Omalle lautaselleni nostin raparperi-marenkitorttua palasen, puoliso joutui reilun suklaakakkupalan houkuttamaksi. Kahvin kaataminen jykevästä kuparipannusta jäi vahvempiranteisen tehtäväksi, hieman arvelutti moinen ratkaisu. Mutta varmaan ystävällinen henkilökunta olisi auttanut, jos itse ei olisi tohtinut sankaan tarttua.

Istuuduimme kahvilan pieneen erkkeriin, toisessa pöydässä istui paikkakunnan silmäätekevä rouva ystävättären kanssa. Ihmettelivät ääneen parkkipaikan pitkää autoriviä, missä ne kaikki ovat? Kartanon alueella on tosiaan lääniä isommallekin ryhmälle, on ravintolarakennus, majoitustilat, herkkumyymälä tallipuoti ja muotiaitta, sekä kahvila, jossa oli väljää muttei tyhjää. Kahvilan tiskillä majoitukseen kirjoittautui keski-ikäinen tyylikäs pariskunta, he saivat tervetuliaisjuoman ja lähtivät iloisina valmistautumaan illan saunareissuun, jota oli tarjottu edellisenä iltana niin yllättävän ystävällisesti, ettei kieltäytyä voinut.

Raparperitorttu ja suklaakakku tekivät kauppansa hiljaisen hymistelyn vallitessa. Molemmat olivat gluteenittomia, siksi ja siitä huolimatta suussa sulavia ja riittävän makeita. Raparperitorttuun olisi voinut jättää hieman enemmän raparperin kirpeyttä, suklaakakkua olisi riittänyt pienempikin palanen. Kahvi maistui tuoreelta ja vakuutti paikan tasosta.

Puodin valikoimassa on monia kartanon ja lähituottajien herkkuja. Päädyin hankkimaan pihamaalleni Tertin ruusun.

Mikkelin tähdet Tertin kartanon kahvilalle

Sisustus **

Siisteys***

Ruoka ***

Palvelu ***           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?